Zdravstveni kutak

Naučili smo da treba često prati ruke, no ne zaboravimo i na pranje zubiju i higijenu cijelog tijela. Više o tome donosimo u nastavku. 

Pranje i higijena zubiju- letak
Higijena zubi i tijela- slike
                 

            Poštovani roditelji,
Danas vam donosimo protokol postupanja u vrtiću s obzirom na epidemiju Corona virusa.

Protokol postupanja




CARSKI DROBLJENAC, KAISERSCHMARRN, ILI „LAŽNE“ PALAČINKE

(kako to radimo u vrtiću, za cca 4 osobe) 

          mlijeko   3 dcl 

          voda     3 dcl 

          brašno  oštro kg 0,30, ili malo više 

          jaja  6 kom 

          šećer po potrebi 

          vanilin  šećer 1 kom 

          prašak za pecivo 1 kom 

          ulje  5 dcl 

          malo soli 

          sirup malinovac 10 dcl ili po potrebi 

 

proces rada:  

Jaja i šećer izmiksajte, dodajte mlijeko, brašno, prašak za pecivo i po potrebi vode 

tako da smjesa izgleda slično kao smjesa za palačinke. 

Pecite u tavici na ulju. Kada se zapeče preokrenite, te sa vilicom ili lopaticom malo rastrgajte drobljenac (treba biti deblja masa u tavici), ne tanka kao palačinka. 

Servirajte na tanjur i prelijte sa sirupom malinovcem po vašem ukusu, a možete posuti i s mljevenim šećerom ili marmeladom, pekmezom ili kompotom od šljiva..


 

UŽIVAJTE I DOBAR TEK !!! 

 

Kaiserschmarrn: Mirisni carski drobljenac - JamnicaOblik Carski drobljenacKaiserschmarrn (Carski drobljenac) - Večernjakova Blogosfera 

 

Legenda Kada je dvorski Patissier kreirao novi recept za caricu Elizabethu koja je voljela lagane deserte, te zbog toga odbila uopće probati, car Franz Joseph I je skočio te rekao „Na geb' er mir halt den Schmarren her“ (Neka meni da tu glupost). U slobodnom prijevodu "carska glupost"




PRIRODNO BOJANJE JAJA (kako to rade naše tete kuharice)

Skupite ljusku od crvenog luka, oko 10-20 dkg, što više to bolje, po mogućnosti da bude suha.
Složite jedan dio luka u lonac u kojem ćete kuhati jaja (20-ak komada), zatim posložite jaja pa opet luk.
Nalijte hladnu vodu i posolite te tako kuhajte na laganoj vatri. Možete dodati malo octa.
Kada jaja prokuhaju, neka kuhaju 12-15 minuta. Nakon toga ostavite jaja u toj vodi da se rashlade.
Zatim izvadite jaja, jedno po jedno, operite, posušite i na kraju ih možete premazati s vaticom namočenom u ulje.
Složite u košaricu :)

Jaja će biti crvena do tamno crvena, ovisi o svakom jajetu i o količini luka.

Ako želite da vaša jaja ipak budu šarena, prije kuhanja naberite raznih listova, cvjetova svježih biljaka: namočite jaje, zatim postavite cvijet i umotajte sa starom najlonkom ili lagano zavežite gazom. Složite u lonac s lukom i kuhajte.

Zabavite se s djecom kod kuće i uživajte :)

SRETAN USKRS!!






Ako želite saznati više o zdravom životu, pogledajte stranicu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo-Živjeti zdravo, gdje ćete pronaći puno korisnih savjeta vezanih uz zdravlje i život dok ste doma.



          OKRUGLICE SA SIROM (za 4 osobe)

          domaći svježi sir (1 kg)
          3 cijela jaja
         15 dkg rastopljenog margarina
         1 žlica soli
         dodati 50 dkg griza


Sve zamijesiti u glatku smjesu, pustiti da stoji 1 sat, da griz nabubri.
Napraviti kuglice i kuhati u slanoj vodi.
Posipati knedle s prezlama ili ribanim keksima koji se malo poprže na margarinu, s dodatkom smeđeg šećera.

Uživajte i dobar tek :)


Prije nego krenete u avanturu kuhanja s djecom, ne zaboravite pravilno oprati ruke.




              


© 2022 Vrtić Savica. Sva prava pridržana.