Brigom za okoliš, brinem o sebi (eTwinning projekt)

Naš eTwinning projekt provodi se na razini vrtića te u suradnji šest odgojnih skupina: "Bubamare", "Žabice", "Leptirići", "Zečići", "Tratinčice", "Pandice".
Kontinuirano tijekom cijele pedagoške godine provode se sklopovi aktivnosti na temu brige o vlastitom zdravlju i higijene (osvještavanje higijenskih navika u vrijeme pandemije i svakodnevno ukazivanje na važnost pranja ruku i higijene prostora, važnost zdrave prehrane i očuvanje zdravlja). Uz temu brige o zdravlju provode se i sklopovi aktivnosti na temu brige o okolišu (važnost recikliranja otpada, zagađenje prirode), važnost čuvanja prirode, sadnje biljaka. Unutar projekta obilježavaju se veći eko datumi i potiće međugrupna suradnja na način da djeca jedna drugoj šalju igre i poklone kako bi se ublažile posljedice trenutačnih mjera grupnog distanciranja djece zbog pandemije te i dalje gradio osjećaj zajedništva unutar vrtića.

Rezultati koji se projektom žele postići su prihvaćanje prirodnih zakonitosti okoline u kojoj djeca žive i osviješavanje važnosti društvene odgovornosti (zajedno možemo sve), podizanje ekološke svijesti (otpad - recikliranje, briga o okolišu), samoinicijativnost (briga o svom zdravlju, higijenske navike, briga o drugima i okolišu).

Za svaki mjesec unaprijed su planirane aktivnosti za sve odgojne skupine koje uključuju i međugrupnu suradnju.

Listopad
Tijekom listopada proveli smo aktivnosti:
1. Međusobno upoznavanje skupina koje sudjeluju u projektu. Cilj navedene aktivnosti je predstaviti svoju skupinu uz priloženu fotografiju i kratki opis.
2. Logo projekta - svaka skupina zajednički je osmislila logo projekta te zajednički glasala za najbolji.
3. Uvod u projekt - prikazali smo načine na koje brinemo o svom zdravlju, osvještavamo higijenske navike unutar skupine

Studeni
Tijekom studenog proveli smo aktivnost međugrupne suradnje:
1. "Pokloni mi kontejner" - djeca iz jedne skupine izradili su spremnike za sortiranje otpada i darovala isti drugoj skupini.Prosinac
1. Tijekom prosinca obilježili smo Dan protiv plastičnih vrećica (19.12.) - kroz istraživačke i stvaralačke aktivnosti ukazali smo na štetnost korištenja plastičnih vrećica, utjecaj plastičnog otpada na životinje, ukazali na korištenje platnenih vreća. Kroz predložene aktivnosti probudili smo svijest o štetnosti korištenja plastičnih vrećica te probudili svijest o šetnosti plastike u moru i što ona čini morskim životinjama.
2. Eko čestitke - izradili smo čestitke od recikliranog materijala te su djeca međugrupno razmijenila čestitke.

Siječanj
Kroz upoznavanje polarnog svijeta približili smo djeci globalno zagrijavanje. Upoznali smo se s polarnim svijetom - Životinjskim svijetom Arktika i Antarktike kroz različite stvaralačke, istraživačke, stolno manipulativne, glazbene i umjetničke aktivnosti.

 

© 2023 Vrtić Savica. Sva prava pridržana.