TJEDAN ZDRAVLJA U „PANDICAMA“

        U razdoblju od 12. do 16.4.2021. obilježili smo Tjedan zdravlja u kojem se kroz razne aktivnosti u skupinama osvještava važnost brige o zdravlju i djeci približavaju zdrave navike. Svaki dan obilježili smo  tematski. Tako smo u ponedjeljak razgovarali o tome što je zdravlje i kako se možemo brinuti za svoje zdravlje. Kroz razgovor, djeca su iznosila svoje ideje o tome što moramo činiti kako bi bili zdravi i snažni. Zaključili smo da nam je za zdravlje potrebno kretanje, zdrava prehrana, voda i dovoljno sna.
 
U utorak smo se posvetili kretanju i jutarnjem razgibavanju. Unatoč kišnom danu, svoje dnevno kretanje proveli smo u sobi. Kroz sobu smo zavezali dugačke špage kroz koje smo se provlačili.

Srijedu smo posvetili zdravoj prehrani. Izradili smo plakat s nazivom „Danas jedem dugu“. Otkrili smo kako je određena boja hrane dobra za zdravlje određenog organa. Izradili smo zdravu i nezdravu košaricu na koje smo nalijepili sličice hrane koju moramo jesti često jer je zdrava i hranu koju treba jesti što manje jer nije zdrava. U likovnoj aktivnosti „Zdravi tanjuri“, kolaž tehnikom smo izradili svoje šarene tanjure, stavljajući na njega šarenu hranu od kolaž papira, osvještavajući važnost konzumiranja raznolike hrane.

Četvrtak smo posvetili važnosti vode za organizam. Razgovarali smo o važnosti čiste vode, o važnosti pijenja dovoljne količine vode tijekom dana (pet čaša dnevno, dodatno jedna čaša ako smo tjelesno aktivni i još jednu čašu ukoliko je vani jako vruće). U simboličkoj igri „Peremo dinosaure“ razgovarali smo i o važnost vode za higijenu.

U petak smo osvijestili važnost dovoljnog dnevnog odmora i sna. Crtali smo što radimo prije odlaska u krevet (tuširamo se, peremo zube…) i kako se umirujemo prije spavanja. Razgovarali smo o tome kako se osjećamo kada smo nenaspavani i otkrili kako možemo umiriti svoje tijelo kroz vježbe disanja.
 
Pripremila odgojiteljica: Ozana Meštrović, mag. praesc. educ
 © 2021 Vrtić Savica. Sva prava pridržana.