Dan zahvalnosti (Thanksgiving Day) u engleskim skupinama „Zečići“ i „Tratinčice“

Program ranog učenja engleskog jezika temelji se na usvajanju engleskog jezika kroz igru, ples, pokret, priču, rimu, kartice sa sličicama, igre i razne druge aktivnosti. Cilj programa je razvijanje kompetencije komunikacije na stranom jeziku, upoznavanje djece s engleskim jezikom i kulturom kroz svakodnevne životne situacije, pjesme i priče, te obilježavanje tradicionalnih anglosaksonskih blagdana i običaja, kao što je Thanksgiving Day. Dan zahvalnosti ili Thanksgiving day, jedan je od praznika u engleskom govornom području te potječe još od prvih engleskih doseljenika, a slavi zajednicu različitih kultura. Američki Dan zahvalnosti slavi se četvrti četvrtak u studenom, ove godine 25. studenog.

U skupinama „Zečići“ i „Tratinčice“ blagdan smo obilježavali cijeli tjedan, kroz razne aktivnosti. Obogatili smo spoznaju o povijesti koja je prethodila Danu zahvalnosti te odgovorili na mnoga pitanja o putnicima, indijancima, plovidbi, brodovima i hrani koja se jela za prvi Dan zahvalnosti.
 
Tijekom tjedna, u skupinama djeca su imala priliku kroz razne aktivnosti razvijati predčitačke i predmatematičke vještine, uočavati veze i odnose između predmeta i pojava, razvijati mišljenje i rješavati probleme.

Luka (4,2): „Kad su došli u Ameriku bila je zima i nisu imali što jesti.“
Jakov (3,6): „Donijeli su im (indijanci) borovnicu i puricu.“
Josip (4,6): „Došli su u Ameriku i bili su gladni. Indijanci su im donijeli kukuruz i puricu i krumpir.“

Tena: (4,1): „Trebali su brod da bi mogli putovati u Ameriku.“

Od čega je napravljen Mayflower?