(eTwinning) Projekt: „Svaka osoba čini razliku“ – Nikola Tesla

 U sklopu eTwinning projekta „Svaka osoba čini razliku“, u skupini Pandice, razgovarali smo o poznatim osobama iz Hrvatske koje su u svom životu imale velika postignuća i poznati su u svijetu. Našla su se tu mnoga imena; Luka Modrić, Sandra Perković, Slava Raškaj, Slavoljub Penkala, ban Jelačić, Marko Polo (podrijetlom)… i na kraju Nikola Tesla. Demokratskim glasanjem odlučili smo o kojoj osobi ćemo naučiti nešto više te je najviše glasova dobio Nikola Tesla.
 
 
 
Proučili smo nekoliko slikovnica o životu Nikole Tesle, ali najviše nas se dojmila „Nikola Tesla: dijete oluje, dijete svjetlosti“ A. Westergaard koju su djeca rado listala svaki dan.
 
 
Izradili smo kartice za magnetnu ploču sa slovima, s pojmovima koji su povezani s Nikolom Teslom.
 
 
Istražili smo pojam „elektricitet“ pokusom s balonom.
 
 
Izradili smo svoju verziju slikovnice o Nikoli Tesli, te su djeca sama odlučila što je ono najzanimljivije i najvažnije što smo o njemu naučili.
 
 
U centru građenja izradili smo dizalicu pomoću konstruktora na daljinsko upravljanje, što ne bi bilo moguće bez Teslina izuma. Napravili smo i naš prvi strujni krug i upoznali sve važne sastavnice strujnog kruga i prijenosa energije.
 

 

 
Uspješno smo riješili razne listove za provjeru znanja o Nikoli Tesli.
 
 
Proučili smo najpoznatije portrete Nikole Tesle te u slikarskoj tehnici tušem izradili njegove portrete koji su krasili hodnike vrtića.
 
 
Najvažnije što smo zaključili je da je Nikola Tesla bio znatiželjan i uporan čovjek bez čijih izuma danas ne bi imali mnoge nama jako važne aparate i struju bez koje ne možemo zamisliti današnji život. Upravo to je ono što želimo poticati, kreativnost, znatiželju, upornost i neprestano propitkivanje i istraživanje jer jedino tako možemo poboljšati svijet u kojem živimo.

 
Pripremila odgojiteljica: Ozana Meštrović, mag. praesc. educ.

© 2024 Vrtić Savica. Sva prava pridržana.