Program radionica s roditeljima “Rastimo zajedno”

 

Centar za podršku roditeljstvu “Rastimo zajedno”
 
 

Program radionica s roditeljima "Rastimo zajedno" namjenjen je roditeljima najmlađe djece u sobi do četiri godine života.
Svrha Programa je omogućiti razmjenu informacija, znanja, vještina i podrške koji roditeljima koriste u ispunjavanju njihovih roditeljskih odgovornosti te promiču osobni rast i razvoj kompetentnosti roditelja i djeteta.

Glavni cilj Programa je stvoriti poticajno i osnažujuće okruženje u kojemu roditelji s voditeljicama radionica i s drugim roditeljima:

·        razmjenjuju ideje o načinima na koje žive svoje roditeljstvo,

·        upoznaju bolje sebe kao roditelja,

·        prepoznaju načine na koje se odnose prema svojem djetetu

·        te doznaju i za druge moguće načine odnošenja prema djetetu.

            Također se upoznaju sa znanstvenim stajalištima o razvojno poticajnoj interakciji roditelja i djeteta, kao i o roditeljstvu na dobrobit djeteta i roditelja. Uz to preispituju se vrijednosti u podlozi vlastitog roditeljstva, uči o potrebama djece i roditelja i načinima njihovog zadovoljavanja, vježbaju komunikacijske vještine i odgovara na druga pitanja za koje roditelji izraze interes.

Program radionica za roditelje “Rastimo zajedno” podijeljen je u 11 širih tema, 11 radionica:

·        Roditelji 21. stoljeća

·        Četiri stupa roditeljstva

·        Roditeljski ciljevi i psihološke potrebe djeteta

·        Sva naša djeca i kako ih volimo

·        Slušanje – važna vještina roditeljstva

·        Kako dijete uči o svijetu oko sebe?

·        Postavljanje granica: zašto i kako?

·        Biramo i kreiramo rješenja

·        Roditeljske odgovornosti i još poneka pitanja

·        Biti roditelj: utjecaji i izbori

·        Završetak i novi početak

Na radionicama sudjeluje 8-12 roditelja, a koristite se različiti oblici rada, ovisno o cilju i sadržaju pojedine aktivnosti. Kratka predavanja uz PPT prezentacije, vježbe i rad na različitim zadacima izmjenjuju se s razgovorom na određenu temu i razmjenom iskustva u malim ili većim grupama. Svaka radionica „začinjena“ je i ponekom igrom i/ili kratkim filmom.

            Svaki roditelj dobiva na radionicama mapu s pisanim prilozima i stručnim tekstovima. Po završetku radionica roditelji se mogu nastaviti družiti u Klubu roditelja Rastimo zajedno.

Program je razvijen kao dio šireg programa UNICEF-a za podršku roditeljstvu „Prve tri su najvažnije“ tijekom 2008. i 2009. godine i od tada se provodi s roditeljima najmlađe djece širom Hrvatske. Potporu razvoju programa dala je i Agencija za odgoj i obrazovanje RH, Odsjek za predškolski odgoj.

           U našem vrtiću do sada smo proveli pet ciklusa radionica. Program provodi više educiranih voditeljica: Miroslava Polonji-psihologinja vrtića, Maša Kobsa-logopedinja, Vesna Flegar Vondra-pedagoginja te odgojiteljice Sonja Jerelle, Sanja Bežen, Tamara Kocakov i Nina Slišković Vukosav.

Program radionica sastoji se od 11 radionica koje se održavaju jednom tjedno, u popodnevnim satima u trajanju od 2 sata. Radionice su za roditelje besplatne!

            Početak sljedećeg ciklusa radionica najavit ćemo Vam na vrijeme.

Radujemo se novim roditeljima koji će se u program radionica „Rastimo zajedno“ uključiti u neki od sljedećih ciklusa koje ćemo organizirati u našem vrtiću! 


© 2023 Vrtić Savica. Sva prava pridržana.