Što je važno za polazak djeteta u jaslice?

 

 

 

 

ŠTO JE VAŽNO ZA

POLAZAK DJETETA U JASLICE

podsjetnik roditeljima

 

 

 

Dobro je znati

 

Polazak djeteta u jaslice velika je promjena u životu obitelji, osobito djeteta.

Puno toga novoga okružit će ga odjednom: novi prostor sa svojim bojama,

mirisima i temperaturom, nove odrasle osobe, nove igračke, nova djeca, nova hrana...

naravno da će mu biti teško i da će trebati vremena za privikavanje - adaptaciju.

To je proces koji se razlikuje od djeteta do djeteta i po intenzitetu i po trajanju,

a ovisi o:

- samom djetetu (dobi, osobinama, navikama...)

- o stavu i odnosu roditelja prema jaslicama (Vaše povjerenje, kao i strahovi

 i nesigurnost, prenose se na dijete, ne možete ga „zavarati“ glumljenim

 veseljem i lijepim riječima ako nisu iskrene)

- o zdravlju djeteta (dijete koje u vrijeme privikavanja izostaje, kad se vrati

 ponovo je u situaciji kojoj se mora privikavati)

 

Koliko traje

 

Privikavanje traje od nekoliko dana do nekoliko tjedana, vrlo rijetko i više mjeseci. Najveći broj djece uspješno se privikne na jaslice za dva do tri tjedna.Vrlo je važno kontinuirano dovoditi dijete cijelo to vrijeme, jer ako ga samo jedan dan ostavite kod kuće s bakom ili bilo što slično, pomislit će da tako može ostati svaki dan i privikavanje će biti znatno duže i teže. Vrijeme provedeno u jaslicama treba postupno produžavati - prvi dan će boraviti u sobi samo oko pola sata, i to zajedno s Vama; u nekom od sljedeća tri dana počet ćete dijete ostavljati u sobi na kratko a zatim će se, svaki sljedeći dan u dogovoru s odgajateljima, djetetov boravak pomalo produžavati a Vaš skraćivati.

Npr. četvrti dan Vi ostajete u grupi samo pet - deset minuta, a dijete dva - tri sata.

Peti dan moglo bi možda i bez Vašeg ulaska u sobu, ostati u jaslicama nekoliko sati.

Tempo ovisi o mnogo faktora, svakom djetetu je potreban vlastiti tempo pa se tako i dogavarajte s odgajateljima.

 

 

Nije dobro da roditelji budu s djetetom u jaslicama dugo tijekom dana, niti da budu s njim previše dana (iako nisu predugo u sobi), jer tada to postaje kontraproduktivno, tj. dijete prihvati prisutnost roditelja kao sastavni dio jaslica i s pravom očekuje da tako bude uvijek. Problemi u tom slučaju tek dolaze i teže ih je riješiti. Također nije dobro, štoviše - loše je za dijete, forsirati boravak bez roditelja, tj u/skratiti mu vrijeme koje mu je potrebno za privikavanje.

 

Kako djeca reagiraju

 

Tijekom privikavanja valja očekivati neke promjene u ponašanju djeteta, koje često znaju zabrinuti roditelje i navesti ih da odustanu od jaslica. Dijete se, naravno, bori za ono što je imalo i do sada (odraslu osobu - najčešće majku, cijeli dan samo za sebe) i to na razne načine - isprobavat će različita ponašanja koja su mu do sada pribavljala Vašu pažnju, a zatim mnoga nova ponašanja, sva s istim ciljem.

Tako može: gorko plakati duže vrijeme, grčevito se hvatati za roditelja, povraćati, udarati, gristi, čupati i na druge načine glasno protestirati. Može protestirati i povlačenjem, odbijanjem hrane, nespavanjem, prestankom komunikacije - šutnjom i sl; kako u jaslicama, tako i kod kuće, a moguća je i tzv. regresija u ponašanju: npr. dijete koje je već znalo kontrolirati nuždu, odjednom opet treba pelene, ili ako je odbacilo bočicu - dudu, traži je ponovo, ili ako je nedavno prohodalo, sad ponovo samo puže.

Moguće je da dijete ne pokazuje nikakve poteškoće, naprotiv, oduševljeno je nekoliko dana, a onda odjednom više ne želi ići (uočilo je da to nije samo posjeta nego stalnost, da će tako biti svaki dan).

Nerijetko se događa da dijete zapravo dobro prihvaća jaslice, ali počinje plakati čim se pojave roditelji, poručujući im na taj način kako bi ipak radije bilo s njima. Sasvim prirodno i normalno.

Očekujte da se Vaše dijete i izvan jaslica „zalijepi“ za Vas i ne pušta ni na kratko, to može trajati i duže nego ostali pokazatelji da je prilagodba još u tijeku.

 

Sve su ove teškoće prolazne i ne ostavljaju trajne  posljedice na fizičko i psihičko zdravlje djeteta.

 

Što sve treba učiniti prije polaska u jaslice:

 

   potpisati Ugovor o ostvarivanju programa predškolskog odgoja djeteta

   obaviti kod pedijatra liječnički pregled djeteta

   osigurati jednom od roditelja dva tjedna godišnjeg odmora ili slično,

     za vrijeme polaska djeteta u jaslice


 

Što treba ponijeti u jaslice

 

prvi dan

-liječničku svjedodžbu, ukoliko ju niste predali ranije, na uvodnom razgovoru

-papuče za dijete i roditelja

-osmijeh i optimizam

 

kasnije

-rezervnu odjeću (može stalno stajati u djetetovom ormariću, kao i papuče)

-igračku ili predmet za koji je dijete vezano, uz koji se uspavljuje ili umiruje,

 to će mu dočarati dio doma kad Vas ne bude u blizini i olakšati mu privikavanje

-bočicu i/ili dudu ako su mu potrebne

-pelene, kremu za guzu, vlažne rupčiće...(prema potrebama djeteta i u dogovoru

 s odgajateljima)

 

 

Što i kako raditi u jaslicama

 

prvi dan

 

Doći veselo i sigurno, kao kad idete najboljoj prijateljici/prijatelju u posjet. Zajedno s djetetom polako otkrivati što sve ima u sobi, pomno prateći djetetove reakcije. Ohrabrite svaki djetetov pokušaj da nešto dohvati ili učini samo. Pokažite divljenje za sve što Vam dijete pokazuje. Kad mu nešto privuče pažnju, započnite igru time (onako kako biste se igrali u svojoj kući). Nastojte uključiti i drugu djecu, pokušajte taktički, obazrivo i vješto izbjeći držanje svog djeteta u krilu.

Moguće je da nemate iskustva u igranju s više djece. Evo nekoliko primjera

 

kako se igrati i s drugom djecom

 

Sjednite na pod pored kutije s kockama i počnite graditi toranj, kao za sebe. Kad bude visok oko pola metra srušite ga i glasno se tome veselite. Pozovite dijete da gradi s Vama. Obratite pažnju na drugu djecu – ima li koga u blizini, gleda li prema Vama, reagira li na Vaš smijeh, pozovite ih pokretom ruke, osmijehom i nježnim «dođi, dođi k nama.«

Uzmite neku od slikovnica i otvorite s divljenjem. Pitajte dijete što vidi. Pohvalite svoje ali i svako drugo dijete za sve što primijeti. Kad završite uputite dijete/djecu neka potraži gdje ima još slikovnica i neka izabere drugu.

 

Počnite se igrati s nekom lutkom, tepajte joj i zamolite dijete da pronađe kolica kako biste mogli povesti lutku u šetnju. Ako dijete prihvati igru tražite još i još stvarčica koje bi moglo obaviti, predložite kuhanje čaja za lutku, pozovite drugu djecu da dovedu druge lutke - medvjediće na čaj, itd.

Volite pjevati? Izvrsno! Samo počnite i gledajte reakcije djece. Ne možete pogriješiti ako pjevate istu dječju pjesmicu i deset puta.

 

kako otići i prvi put ostaviti dijete u jaslicama

 

Drugi ili treći dan, kad se Vaše dijete zaigra bez Vas, recite mu da idete u dućan/pekaru po (nešto što dijete jako voli) i da ćete se vratiti jako brzo-za pet minuta. Bez pozdravljanja i zaustavljanja otiđite čak i ako dijete za Vama plače, ali se zaista vratite za pet minuta s onim što ste obećali. Nećete svaki dan odlaziti nešto kupiti – možda prva dva-tri dana, a možda ne morate ni prvi dan, ovisi o Vama i Vašem djetetu.Kad se vratite, više ne ulazite u sobu, ne zadržavate se, nego odvodite dijete. Tada odagnajte djetetov strah širokim osmijehom i riječima npr.     „Evo me, donijela sam ti...znam da to voliš. Dođi, idemo sad.“ Veselo pozdravite odgajatelja i druge, nemojte dopustiti da Vas dječje suze rastuže – one su znak normalnog razvoja Vašeg djeteta koje u tom trenu vjerojatno osjeća olakšanje što ste se vratili, a sigurnost u vašem zgrljaju daje mu priliku da to i izrazi (plač je uobičajen način izražavanja olakšanja i kod odraslih osoba). Ne zaboravite da je bilo u nepoznatoj situaciji s nepoznatim osobama. Svaki sljedeći dan će mu sve to biti malo poznatije pa će biti lakše i njemu i Vama.

 

Što kad dijete treba ostati u jaslicama bez roditelja

 

Sve radnje u garderobi obavljajte veselo, na kraju recite djetetu da sad idete raditi i da ćete brzo doći po njega. Počne li plakati i stiskati se uz Vas, poljubite ga i dajte odgajatelju u ruke. Zatim brzo izađite van bez oklijevanja. Vani smijete svojim emocijama dopustiti i da Vas pobijede, no pred djetetom nastojte izgledati bezbrižno. Smirit ćete se lakše ako znate da se svako dijete brže umiri ako je rastanak od roditelja bio kratak. Zato ga skratite. Najgore što možete učiniti je objašnjavati, uvjeravati, moliti, vraćati se po još jednu pusu i sl. To definitivno ne pomaže, naprotiv.

 

 

Vjerujemo da će Vam ovaj podsjetnik pomoći u lakšem svladavanju početničkih muka, na zadovoljstvo Vašeg djeteta, cijele Vaše obitelji i nas kao karike u lancu odrastanja Vašeg najvećeg blaga.

 

Vesna Flegar Vondra, dipl.pedagoginja


© 2023 Vrtić Savica. Sva prava pridržana.