Izlet u Varaždinske toplice

 Dan bez brige uz Rimske igre
 
  
Djeca i odgajatelji skupina "Suncokreti" i "Potočnice" posjetili su Varaždinske toplice. Izlet je zamišljen kao cjelodnevno druženje edukativnog karaktera, a uzbuđenje koje je vladalo, najbolje se moglo pročitati iz svakog dječjeg pogleda jutro uoči polaska :)
Doživljaj je bio potpun kad smo stigli u Varaždinske toplice. Prvo odredište bila nam je autohtona  "eko kuća" koja je i danas izvornog oblika (slamnati krov, zemljani pod, starinski namještaj..). Djeca su znatiželjno promatrala interijer kuće pa se nametnulo pitanje "Kako su ljudi prije živjeli bez struje?", što je dodatno potaknulo njihovu inspiraciju.

Nakon toga prošetali smo pokraj izvora termalne vode. Iako je miris bio pomalo neugodan ("smrdi kao pokvarena janjetina i jaja“)-Toni (6god), nekoliko litara ponijeli smo u vrtić kako bi se i sami uvjerili u njenu ljekovitost. Prošetali smo uz same iskopine ostataka Rimskog carstva, a uzbuđenje je bilo na vrhuncu kad smo sve to što traže vrijedni arheolozi vidjeli u muzeju.
 
Cure su se odmah "bacile" na nakit koji su nosile Rimljanke, a dečki znatiželjno promatrali razne alate. Nakon muzeja, teta kustosica pokazala nam je nekoliko tradicionalnih rimskih igara (tropa, orca, omilla, povlačenje užeta..). Kako bi se potpuno uživili u "rimski način života", i sami smo se odlučili poigrati poput malih rimljana.
 
Obzirom da su se djeci igre jako svidjele, nekoliko njih je zaključilo da obavezno nastavljaju na vrtićkom dvorištu. Vrijeme u dobrom društvu uvijek brzo proleti i naše vrijedne ruke za kraj su marljivo modelirale različite oblike od gline. To je bio suvenir koji će nas podsjećati na naš prvi zajednički izlet.

I za kraj, iz perspektive odgajatelja mogu zaključiti da je ovaj izlet bio pun pogodak. Kad vidite pedesetak pari dječjih očiju koje poput krijesnica sjaje od veselja, kad dan provedete uz obilje dječjeg smijeha koji je pomiješan emocijama sreće i uzbuđenja, kad vidite iskrena dječja srca koja samoinicijativno podijele zadnji slatkiš sa prijateljima, zaželim ponovno biti samo dijete. Dijete koje se tako skromno i iskreno raduje svakom novom danu i uživa u njemu do zadnjeg atoma snage.  
 

 
 
                                                                  Danijela Šmit, odgajateljica
 
                                                            

 
 
 
 
 
 
 


© 2022 Vrtić Savica. Sva prava pridržana.