Projekt " Vincent van Gogh"

  
Projekt inspiriran djelima Vincenta Van Gogha
 
 
 
   Likovno stvaralaštvo izrazito je važno za razvoj samopouzdanja, slobode i radoznalosti kod djece. Ono djeluje na bolju koncentraciju, potiče opuštanje organizma i razvoj divergentnog mišljenja, a samim time i razvoj kreativnosti.
Tome svjedoče i razna istraživanja i testovi intelektualnog razvoja djece koji se provode analizom dječih crteža.
Odgajatelji se u današnje vrijeme svakodnevno trude svoju praksu provesti "izvan okvira" napuštajući konvencionalne metode. Odgajateljice Vesna Vujičić i Jasmina Mijić sa svojom su odgojnom skupinom (djeca predškolske dobi) provele projekt kojem je glavna inspiracija bio poznati umjetnik Vincent Van Gogh. Projekt su započele upoznavajući djecu sa životom umjetnika kroz priču, komunikacijske razgovore i prezentaciju njegovih djela. Djeca su također vođena vlastitom maštom osmišljavala priču o slikama.
 
„Polje pšenice s čempresima“ (1889.)
 
„Bio jednom jedan oblak koji je otišao. Svi su plakali osim jednog starog grma. On im je rekao da će se oblaci vratiti, samo malo trebaju pričekati. I onda su mala zrna pšenice otišla. I onda su oni opet zaplakali pa im je more reklo da će se vratiti, samo nek se strpe.“  Fabijan i Fran, 6,9 god
 
„Zvjezdana noć“ (1889.)
 
„Jedna zvijezda, jedna zvjezdana noć. A jedna zvijezda je bila posebna, imala je svoju obitelj koja je bila jako dobra prema njoj. A jednom je došao jedan narod koji je htio uzeti te zvijezde, ali nije mogao uzeti. Pokušao je ići sa raketom, ali to nije išlo, nije uspjelo nikako, nikako nisu mogli uzeti. Brzo je bio dan i onda ih više nisu mogli uzeti. „ Ena 6,4 god i Jana 6,3 god
 
Rezultati projekta u kojem do izražaja dolaze elaboracija (razrađivanje originalne ideje u detalje) i fluentnost (raspolaganje bogatsvom ideja) zaista su fantastični. Djeca još uvijek u slobodnim likovnim aktivnostima crpe inspiraciju u djelima ovog poznatog umjetnika, a njihovi radovi prava su umjetnička djela koja krase zidove našeg  vrtića. Tko zna, možda u nekima od njih „čuči“ neki Vincent Van Gogh nove generacije.
 
                                                                                                                                 Odgojiteljica Danijela Šmit
 
 
 
 

© 2022 Vrtić Savica. Sva prava pridržana.